Från vättar och Rosengädda till Sherlock och Ystad

Oj, nu har det kommit in mycket intressant, ursäkta ett lååångt blogginlägg. Men det är ju fritt fram att sluta läsa när man vill.

RosengaddaMin kollega utropade förtjust till när Emma Hambergs bok ”Larma, släcka, rädda i Rosengädda” dök upp i leveranslådorna. Det är uppföljaren på ”Rosengädda nästa!” som hon sa var jättebra.

Den tyngsta boken denna veckan är Karl Ove Knausgårds sista bok, del 6 i ”Min kamp”. ”Min kamp” har väckt frågan om vad som är möjligt  och tillåtet i en roman, och flera inflytelserika kritiker runt om i världen har hyllat den som en av vår tids stora läsupplevelser. För er som läser böckerna i pocketversionen finns nu även del 5 på nyhetshyllan.

saltad notaEn av mina personliga favoriter är Mats-Eric Nilsson, SvD-journalisten som skakat om livsmedelsindustrin med sina böcker om tillsatser och annat jox. Nu granskar han restaurangbranschen i nya boken ”Saltad nota. Om matfusket – från gatukök till gourmetkrog”. Vad innehåller SJ:s lyxiga räksmörgåsar, baguetterna från Sandys, O´Learys burgare och Vapianos pizzor egentligen? Läs, läs, läs!

Historien om Gatukatten Bob har jag missat, är tydligen nån mycket uppmärksammad serie eller film. Nu har boken kommit.  Det är en rörande berättelse om Londonbon James Brown som hittar en skadad, hemlös katt och deras upplevelser tillsammans. Det är flera som har hajat till igenkännande när de sett den på nyhetsbordet.

För er som läser Fablehaven har sista delen, nummer fem, kommit: Slutstriden närmar sig i ”Demonfängelset”. Spänningen är olidlig!

HandenJag har aldrig läst någon bok om Wallander, dock har jag förstås sett en del filmer. Så egentligen är jag inte särskilt intresserad av Henning Mankells senaste ”Handen” som släpptes i onsdags. Detta är en historia som skrevs för många år sedan och gavs ut i Holland för att folk som köpte en kriminalroman under en särskild kampanj skulle få en bok gratis. Nu kommer den alltså för första gången ut på svenska. Därav är själva historien ganska kort. Den utspelar sig kronologiskt innan ”Den orolige mannen” och handlar om när Kurt äntligen flyttar ut på landet och hittar nedgrävda lik i trädgården. Men, och här kommer det intressanta, det som jag fastnade för: halva boken består av ”Wallanders värld”. Det är listor över vilka personer och platser som förekommer i alla böckerna, beskrivningar av alla böcker och när de utspelar sig, Mankell berättar också om hur allting började, hur det slutade och vad som hände däremellan. Ett måste, tänker jag, för alla Wallanderfans och kul att ha.

kriget harI våras såg jag ett program om Svetlana Aleksijevitjs bok ”Kriget har inget kvinnligt ansikte: en utopis röster”. Tror det var Babel. Jag tyckte att den boken verkade väldigt intressant. Nu har den kommit i pocket.
”De var piloter, stridsvagnsförare, spanare och prickskyttar kvinnorna som stred i Röda armén, sida vid sida med männen. De var också sjukvårdarna som bar de sårade ut ur stridszonen. Men till skillnad från männen betraktades de efter kriget inte som hjältar, utan bemöttes med misstänksamhet och inte sällan med förakt. Så de teg. Tills journalisten och författaren Svetlana Aleksijevitj fyrtio år senare började söka upp dem på fabrikerna och i hemmen och bad dem berätta sin historia.” Som jag skrev: låter väldigt intressant.

Nordiska vasen”Nordiska väsen” är en fantastiskt fin bok. Den består av texter och bilder om varelser som vi kallar älvor, jättar, drakar, vittror, vättar, mylingar, varulvar och en hel del andra. Allt insamlat, nedtecknat och illustrerat av Johan Egerkrans. Jag hade lagt fram den på vuxen-nyhetsbordet, men upptäckte efter ett bra tag att den egentligen är för åldersgruppen 9-12. Men är du vuxen så låt dig inte hindras av den, den är väldigt fin och intressant för vem som helst tror jag. Visst, det är läskiga bilder på otäcka varelser, men är snygg som tusan. 😉

Fran HolmesSlutligen, slutligen ”Från Holmes till Sherlock” av Sherlockexperten Mattias Boström. Jag gillar Sherlock men är inte alls värsta fanset. Ändå kan jag inte släppa tanken på boken. Vet inte om det är den blåa framsidan som drar i mej, men den verkar intressant. Att grotta ner sig i en av världens mest kända symboler och de människor som lade grunden till succén och har förnyat den under åren som gått verkar intressant. Har redan tipsat ett par Sherlockkompisar om den. På baksidan står det att det är ”En medryckande populärhistorisk berättelse om ett litterärt fenomen.

Kommentarer

kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *