Det lilla huset i Stora skogen

lilla husetÅh, idag när jag kom låg en ny bok på bänken ”Det lilla huset i Stora skogen”. Det högg till lite i hjärtat. Förhoppningsvis vet ni vad jag pratar om. Jag älskade dem, alltihopa. Först, när jag inte kunde läsa själv läste mina föräldrar dem, sedan tog jag över. Jag minns den allra sista boken, specialboken ”På väg hem”, med dagboksanteckningar och bilder på Laura på riktigt. Det var en speciell känsla. TV-serien gillade jag också jättemycket, men det var ju en annan grej, Melissa Gilbert och Michael London och hon med korkskruvshåret. Min mamma hade böckerna först, sedan jag och nu börjar min dotter att läsa dem. Efter henne kommer de nog falla isär helt tror jag, de har redan börjat. Nu kommer de alltså i nyutgåva. Ska bli roligt tycker jag. Hoppas det finns läsare. Jag funderar lite på hur språket är nuförtiden, kanske känns det lite tungt. Vi får väl se. Bilderna är dock helt borta i den nya, vilket är synd tycker jag för dem minns jag att jag tyckte väldigt mycket om. För den som undrar kom Stora skogen på svenska första gången 1963.

Vi får in nya böcker i olika antal exemplar, en del får vi in rätt många av medan andra inte kommer alls, beroende på hur ”smala” de anses. Ibland slår det fel, dvs de som inte antas sälja så mycket säljer. En av de böcker vi inte fick automatiskt  är boken ”Spår” av Lena Sundström. Men efter den positiva artikeln i DN häromdagen blev trycket stort. ”Spår” är en dokumentär thriller och en spännande berättelse om tre svenska journalisters sökande efter sanningen. Den handlar om de två avvisade egyptierna som fördes ut ur Sverige med ett mystiskt flygplan vintern 2001.  Jag minns inte särskilt mycket av den där historien men boken verkar oerhört intressant och jag blir väldigt sugen på att läsa den.

Del 2 av Beautiful Creatures är här. Jag säger bara: ”Svåra val, magiska hemligheter…” Jag har inte läst den första (inte riktigt min grej) men det är väldigt snyggt typsnitt i den andra.

Jag nämnde Mats-Eric Nilssons senast bok häromdagen ”Saltad nota”. Den är nu utläst av undertecknad och jag kan inget annat än att rekommendera den. Mats-Eric skriver alltid intressant och faktiskt väldigt roligt trots att det är ett oerhört trist ämne. Eller ja, alltså ämnet mat är ju intressant, men hur maten ser ut idag är inte okej.

En annan av mina andra favoriter är Jan Lööf. Hans serier har jag dock aldrig läst (har aldrig varit mycket av en serieläsarperson) men hans barnböcker har vi flera av hemma. Nu har det kommit en samlingsbok med hans bilder. Suck…den måste jag ju ha. Det är ett fint format, en liten tjock fyrkantig tung bok. Boken innehåller bilder, skisser, färdiga verk och bilder. Den passar både vuxna och vuxna tillsammans med ett barn. Jan kommenterar själv många av bilderna (just det verkar väldigt spännande att läsa tycker jag).

Men ikväll ska jag gå hem och titta i en bok som jag köpt som present till mej själv: ”100 klassiska sevärdheter. En monumental jordenruntresa”. Den är inte helt ny, kom i september 2012. Kan vara ett tips för den som tycker om att bocka av fantastiska platser den varit på och drömma sig bort till nya.

Kommentarer

kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *