Båt 370 : Döden på Medelhavet

Ibland säger recensenter att vi har skyldighet att läsa vissa böcker. Den här boken tycker jag att vi har skyldighet att läsa. För att förstå och för att få en liten, liten insikt i hur det var och är på Medelhavet.

Vi får följa Annah och Mattias på deras resor för att nysta i ödet för flyktingbåten 370. Det är Annah som skriver och det här är en mycket personlig bok. Tre i ett kan en säga. Om en tuff och slitsam relation, en deckare där ledtrådar kommer bit för bit och där huvudpersonerna står och kikar i buskarna i farliga områden, men främst så klart den fruktansvärda sanningen om hur massor av människor i vår värld har haft det. Vi får följa några människor på just den här båten: innan, under och efter båtresan. Det är fruktansvärt, det är för jävligt och det är sorgligt. Och jag förstår Annahs desperation och mardrömmar som återkommer genom hela boken. Det är modigt att hon är så öppen om allt, det gör att allt är mycket lättare att ta till sig och det stannar kvar så mycket längre än om det bara var en ren faktabok. Jag grät en hel del och då beskriver de bara livet för en liten promille av alla de människor som färdats och färdas genom detta hemska som sker i vår värld.

Detta är en viktig bok och jag är glad att Annah och Mattias orkade kämpa sig genom alla strider och farligheter för att kunna skriva den. Jag hoppas den får stor spridning och uppmärksamhet.

Kommentarer

kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *